R.K. Kerk H. Drieëenheid

Kerk H. Drieëenheid

Door uitbreiding van van Oldenzaal naar het noorden was het in de twintiger jaren van de vorige eeuw nodig om daar ook een kerk te bouwen.

In 1927 is men toen begonnen met het ontwerpen en bouwen van de H. Drieëenheidskerk aan de Kruisstraat.

De kerk is een ontwerp van Karel Croonen.

De door de afname van het aantal kerkgangers begint de kerk te groot te worden en te duur in onderhoud. Op dit moment wordt de kerk nog een enkele gebruikt voor kerkdiensten.

De architect van de kerk is Karel Croonen, geboren op 15 december 1877, als zoon van de hoofdonderwijzer J. Croonen, in Oldenzal. Karel werd architect en bleef in Oldenzaal wonen, waar hij zijn opdrachten voornamelijk kreeg. Hij deed stage bij het architectenbureau van Pierre Cuypers te Amsterdam, de architect waar hij door beïnvloed werd.

Karel Croonen was een exponent van het ‘rijke roomse leven’, dat in de jaren 1920 goed tot bloei kwam. Ook Oldenzaal, een hoofdzakelijke katholieke stad had haar katholieke bouwprojecten. Karel Croonen als katholiek architect was hiervoor de aangewezen persoon. Deels omdat hij bouwde in de voor de katholieke clerus aantrekkelijke neogotische en neo-romaanse stijl. Karel was tijdgenoot van de ook in Oldenzaal werkende Amsterdamse architect Karel Muller, maar ook van de politici Abraham Kuyper en Dr. Schaepman.

Karel Croonen heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten en zijn bouwwerken zijn bepalend voor 20ste eeuwse stadsarchitectuur van Oldenzaal. Hij bouwde kerken (Antoniuskerk, Drieëenheidskerk), scholen (R.K jongenschool, R.K. Meisjesschool Koningin des Vredes, nu Franciscusschool), zuivelfabriek, winkels en huizen. Zijn grootste project was de bouw van het R.K. Ziekenhuis “Heil der Kranken” te Oldenzaal, dat hij in 1917 opleverde.

Kerk H. Drieëenheid

Hij schreef zich ook in voor woningbouwprojecten en was zeer actief in de periode 1910-1930. Zo ontwierp hij o.a. de armenhuisjes aan de Hofmeierstraat en de arbeiderswoningen aan de Bleekstraat. Ook buiten Oldenzaal kreeg Croonen opdrachten voor scholen (R.K. Meisjesschool te Denekamp), huizen (Ootmarsum) en boerderijen (Agelo, Ootmarsum, Denekamp, Rossum). Hij kreeg van de paters Maristen uit Hulst de opdracht om een klooster te ontwerpen in het dorpje Rossum. De opdracht is echter niet uitgevoerd. Mogelijk heeft Karel Croonen ook het oude gemeentehuis van Denekamp ontworpen. Op 53 jarige leeftijd sterft Karel Croonen in 1930, tijdens de bouw van de Drieëenheidskerk. Hij liet een vrouw met 9 kinderen achter.

Op meerdere websites is informatie te vinden over deze kerk. Voor meer informatie kunt u naar de website:

Parochie H. Plechelmus Oldenzaal

VVV Oldenzaal

De kerk is te vinden aan de Kruisstraat in Oldenzaal